Bryllupet – Roqaya og Mohammads historie

7.5.2019

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

De har kjent hverandre hele livet. Hun lekte ikke med han da hun var barn og de gikk ikke på skole sammen heller, selv om de bodde i samme område i Aleppo.

Hun er datter til hans onkel. Han har stor familie med 23 søsken. Han jobbet som sjåfør på lastebil og studerte i ni år i Syria. Hun brukte hele sin fritid på studier i oppveksten. Hun hadde ikke søstre, men fire brødre. Andre jentevenner lekte hun ute med. De spilte hun fotball eller lekte gjemsel med. På skolen ble det både lek og lekser. Hennes mor sa alltid at hun måtte studere. Hun ville at den eneste datteren skulle få en utdannelse. Hun pleide å gå til kusinen og lese lekser. Bare litt lekser. Mammaen hennes gav henne ikke ansvar for å lage mat i familien selv om hun var eneste jente. Mamma ville at hun skulle bruke tiden sin på å studere. Nei, det var mannen hennes som lærte henne å lage mat, etter at de ble gift. Han måtte lære seg det, for han var lastebilsjåfør og reiste mye i jobben.

Mohammad ville gifte seg med Roqaya. Han sparte lenge og jobbet mye. Han sendte sin mor for å snakke med hennes familie. De ble enige. I islamsk religion må mannen betale penger til familien til kvinnen. Han kjøpte gull, klær og alle møbler. Han måtte jobbe ganske lenge for å betale alt: fest, mat, frisør og bryllupsklær.

Datoen for bryllupet var 29.10.2010.

700 menn var gjester. Alle menn som bodde i deres område og hele slekten kom. De danset og spiste middag sammen. Det var en spesiell lammerett med ris og bulgur.
Damene var ca 2-300.  Hun leide en sal for damene og han kjørte henne til sin fest. De spiste og danset også.

Det var ikke velsignelse i moskeen som var vanlig. Det skjedde da de ble forlovet. Da kom sheiken (imamen) hjem til dem, altså før bryllupsfesten. De tok på ringene. Så spiste de kake og dermed var de blitt forlovet.

Roqaya var 17 år da hun giftet seg og Mohammad var 27. Han hadde allerede jobbet i mange år for å skape trygghet for fremtiden. I Syria er det bare mannen som jobber, ikke kona. Men fremtiden ble annerledes enn planlagt.

Foto: Terje Gustavsen(øverst)
​Foto: NRK (under)

Dette er første del i historien om Roqaya og Mohammad som bor med sin familie i Shelter. Se historien om da de flyttet inn i Shelter på NRKnett TV her og utover våren kan du lese mer om denne familien og andre livshistorier fra oss som bor i Shelter

No items found.